-->

Cara Menciptakan Ayam Paprik Ala Thai

Cara Menciptakan Ayam Paprik Ala Thai
Cara Menciptakan Ayam Paprik Ala Thai
Resepi Ayam Masak Paprik Ala Thai Paling Sedap Spesial Asli Enak. Kebanyakan rakyat Malaysia kegemarannya masakan Simple, sedap dan cepat dan ringkas untuk setiap masakannya di rumah. Ingat nak beli tapi selalu kat luar asyik la sanggup yang pedas, walaupon da request tak mo pedas-pedas kesian belum dewasa aku kene buatkan lauk ajaib untuk beliau orang. Saya tertengok resepi dalam blog Dapur tanpa sempadan paprik ayam kurang pedas. Wah, menarik nih tergerakla hati nak try masak paprik memang simple tapi kadang kala menjadi terlebey pedas kan. Cume yang menariknye paprik nih kalau letak semua sayur-sayuran terus dalam tu. Siap la 2 in 1 punye menu, ada lauk dan juga sayur.

 Resepi Ayam Masak Paprik Ala Thai Paling Sedap Spesial Asli Enak CARA MEMBUAT AYAM PAPRIK ALA THAI
Gambar Ayam Masak Paprik Ala Thai

Cume kalau ikut resepi ini warna paprik nih takla merah sangat menyerupai paprik yang biasa dijual kat kedai, maybe lantaran tak guna cili kisar dan juga lantaran ade taruk kicap sikit. Tak cerita la warna tak merah pon kan komitmen budak-budak sanggup makan dengan kenyang dan yang penting licin sepinggan tu. Resepi kat sini aku dah ubah suair sikit mengikut bahan-bahan yang ada...resepi ori boley la tengok dalam blog Dapur tanpa sempadan.

Kali ini cuba nak kongsi resepi dari negara Thailand. Resepi ayam masak paprik atau paprik ayam Thai kuah merah pedas atau tanpa pedas ini selalu menjadi materi pencaharian orang pada ketika acara-acara rasmi menyerupai perkahwinan atau majlis di perkantoran. Akhirnya aye sanggup masak paprik cam kedai siam. Berikut resepi ayam masak paprik ala Thailand (Thai Chicken Paprik).

RESEPI AYAM MASAK PAPRIK ALA THAI


BAHAN :
  • 2 keping dada ayam, hiris nipis
  • 4 biji cili padi, diketuk
  • 2 sudu makan cili kering kisar
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 ulas bawang merah, dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 1 biji cili merah, dihiris serong
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1/2 inci halia, hiris halus
  • 1/2 labu bawang besar, hiris memanjang
  • 1/2 cawan air
  • Garam sedikit
  • Kicap anggun sedikit
BAHAN SAYURAN :
  • 2 biji putik jagung, dihiris
  • 2 tangkai kacang polong, dihiris pendek
  • Bunga kobis, dipotong kecil
  • 1/2 biji karot, dihiris memanjang
CARA MEMASAK AYAM PAPRIK ALA THAI :
  1. Panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng hirisan ayam hingga warnanya keputihan. selepas tu toskan dan ketepikan.
  2. Sisakan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, halia, dan bawang putih hingga harum. kemudian masukan cili kisar dan tumis kembali hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit kicap manis, sos cili, sos tiram, dan sos tomato kemudian kacau rata. masukan ayam yang digoreng tadi dan gaul hingga rata.
  4. Masukkan serai, air, dan daun limau purut. masukan sedikit garam secukup rasa dan kacau rata. kemudian masukan sayur-sayuran yang dah dihiris tadi dan bawang besar. selepas tu masak hingga sayur tadi agak empuk.
  5. Akhir sekali, bila dah masak angkat.
  6. Hidangkan bersama nasi panas.
TIPS & TRICKS :
  • Anda boleh tambahkan sedikit air bila kuah agak pekat


RESEPI AYAM PAPRIK ALA CIKGU ANI


BAHAN :
  • 4 ketul ayam, dihiris kecil
  • 2 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 1 biji bawang besar, dibelah dua dan dihiris bundar kasar
  • 1 biji cili merah, dihiris serong
  • 11 biji cili api, dipecah-pecahkan aje
  • 2 helai daun limau purut, disiat-siat
  • Bunga kobis, dihiris kecil
  • 2 biji putik jagung, dihiris serong
  • 1/2 biji karot, dihiris serong
  • 2 biji kacang panjang - dipotong 1 inci
  • 2 sudu makan cili kering kisar
  • 2 sudu makan cili sos
  • 2 sudu makan tomato sos
  • 1 sudu makan sos tiram
  • Garam
  • 1 cawan air
CARA MEMASAK AYAM PAPRIK :
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan semua sos. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam layu.
  5. Masukkan air. Masak hingga mendidih.
  6. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata.
  7. Masukkan semua materi hiris. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit lagi air).
  8. Tutup api.
  9. Sajikan dengan nasi putih.
Advertisement