Resepi Ayam Percik Kelantan, Malaysia Sederhana Spesial Asli Enak. Menurut blog Aziejaya didalam blognya. Ayam Percik Kelantan Melayu atau ayam bakar percik terdapat 2 jenis, ada yang berwarna putih tidak pedas dan ada yang berwarna merah pedas. Jika sukakan sedikit rasa pedas, sediakan lah ayam percik berwarna merah.
Gambar Ayam Percik Kelantan, Malaysia |
Ayam percik yaitu ayam bakar dengan bumbu khas yang dijadikan lauk istimewa di Kelantan Malaysia. Kalau dulu ayam percik disediakan di majlis majlis kawin tapi kini tiada lagi. Kalau ada pun, hanya sebagai lauk pengantin sahaja. Ini yaitu kerana penyediaan percik yang remeh dan memerlukan tenaga yang ramai. Lagi pulak, jikalau tidak dibentuk dengan betul, ianya gampang basi.
Nah, ini lah resipi ayam percik Kelantan yang asli, tidak berkuah menyerupai yang banyak dijual kini ini. Sebaliknya kuah percik akan pekat dan menempel pada ayam. Jom layan resepi nasi ayam percik. Berikut kumpulan diam-diam cara nak buat ayam percik.
RESEPI AYAM PERCIK MERAH KELANTAN
Oleh: Azie KitchenBAHAN :
- 1 ekor ayam, potong 4
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Garam secukupnya
- 2 pek santan pekat
- 10 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1 batang serai
- 3 tangkai cili kering, boleh lebih jikalau suka pedas
- Garam secukupnya
- Gula, kena ada rasa manis
- 1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam
- Kisar materi perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Bakar ayam sehingga separuh masak. Saya kukus ayam terlebih dahulu lantaran mahu cepat. Sementara ayam dibakar, siapkan materi kuah.
- Kisar semua materi kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
- Sajikan.
RESEPI AYAM PERCIK PUTIH KELANTAN
Oleh: Azie KitchenBAHAN :
- 1 ekor ayam - potong 4 & dikelar sedikit
- 1/2 keping asam keping
- Garam
- Gula
- 1 batang serai - ketuk
- 6 ulas bawang merah
- 1/2 inci halia
- 1 cawan santan pekat
- Kisar beberapa biji bawang merah dan beberapa hiris halia dan lumur pada ayam bersama sedikit garam. Biarkan seketika. Susun ayam dalam pemanggang dan bakar atas dapur arang. Nota: Ayam boleh juga dikukus sehingga sehingga masak. Atau boleh juga dicelur seketika.
- Kisar pula materi kisar iaitu bawang merah dan halia bersama santan. Tuang materi kisar ke dalam kuali dan masak dengan api perlahan bersama serai sehingga pekat. Nota: Ada juga orang yang meletakkan sedikit tepung gandum untuk memekatkan kuah.
- Masukkan garam, gula dan asam keping. Sesuaikan rasa.
- Kuah percik dilumur rata pada ayam yang sedang dibakar. Terbalikkan ayam dan bakar lagi dan lumur lagi berulang ulang sehingga kuah percik menempel di ayam.
Advertisement