-->

Cara Menciptakan Kek Pisang

Cara Menciptakan Kek Pisang
Cara Menciptakan Kek Pisang
Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Sedap Sederhana Spesial Asli Enak. Hari ini aku nak kongsi resepi bagi penggemar kuih atau kek yang dikukus kerana kek menjadi lembut dan lembab bila dimakan. Cake roti pisang (banana bread) atau kue bolu pisang jikalau di Indonesia namanya sanggup dimasak dipanggang dan dikukus untuk resepi kek pisang kukus. Kalau di Batam populer kek pisang villa dengan aneka kreasi olahan kek selain buah pisang, contohnya kek buah naga.

 Resepi Kek Pisang Kukus Lembut dan Sedap Sederhana Spesial Asli Enak CARA MEMBUAT KEK PISANG
Gambar Kek Pisang

Ramai penggemar kek pisang empuk (banana cake moist atau banana bread) rupanya selain resepi kek batik, mungkin kerana buah pisang gampang sangat untuk di dapatkan. bunda boleh membeli di pasar tani atau supermarket terdekat.

Tukar sukatan gram ke sukatan cawan saat menciptakan kuih atau masakan. Kadangkala ada resepi yang menyediakan sukatan gram kat rumah pula tiada alat penimbang. Itu yang hilang semangat nak buat kuih atau kek pisang. Tapi sekarang ada banyak resepi sukatan gram yang telah ditukar atau convert ke sukatan cawan. Kaprikornus lebih gampang bagi kita untuk mengikuti resepi yang disediakan. lagipun kat rumah pun banyak cawan, kan?. Namun begitu, sukatan cawan kurang sempurna berbanding memakai sukatan gram (gm) atau mililiter (ml). Berikut resepi kek pisang panggang lembut dan empuk menu sedap istimewa lengkap dengan cara bikin sendiri dengan gampang dan mudah di rumah ala rumahan (homemade).





RESEPI KEK PISANG SUKATAN CAWAN


BAHAN :
  • 2 cawan tepung gandum (sila guna gandum cap kunci 1 malaysia tu xelok sangat)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 cawan gula
  • 3 biji pisang masak, warna kuning tu ha, lenyekkan
  • 1/2 cawan minyak masak (sue guna minyak jagung lagi gebu sedap dan sihat)
  • 2 biji telur
  • Esen vanilla
CARA MEMBUAT KEK PISANG :
  1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dan lalu ketepikan. sementara tu, griskan dulu loyang kek dengan sedikit mentega/ marjerin. dan panaskan panggangan 180 darjah celcius.
  2. Seterusnya, putar telur + gula sehingga kembang.
  3. Pasti masukkan esen vanilla dan pisang, putar sampai sebati, dan masukkan tepung gandum + soda bikarbonat + baking powder yang telah diayak tadi.
  4. Akhir sekali, barulah masukkan minyak dan pukul sampai sebati.
  5. Tuang ke dalam loyang yang telah digriss tadi, kukus atau bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit ataupun 1 jam. (cucuk la ngan lidi ke ape ke untuk check masak xkt dalam.
  6. Setelah masak, keluarkan dari panggangan dan sejukkan.lepas tu boleh la nak ngap pon.
Advertisement