-->

Cara Menciptakan Kek Batik Milo Lembut

Cara Menciptakan Kek Batik Milo Lembut
Cara Menciptakan Kek Batik Milo Lembut
Resepi Kek Batik Milo Praktis Sederhana Simple Spesial Asli Enak. DI Negara Malaysia masakan ringan bagus cake ini cukup terkenal alasannya ialah sederhana cara membuatnya. Berikut kata orang Malaysia : dalam banyak-banyak kek yang saya buat, kek ni lah yang paling simple dan enak pabila dirase. Disini saya kemukakan resipi cara menciptakan kek batik simpel yang simple lagi menyelerakan. Resep boleh divariasikan dengan coklat, keju (Cheese), moist, susu milo, dll. Cara nak buat kek batik simple dan lembut dan empuk.

 Resepi Kek Batik Milo Praktis Sederhana Simple Spesial Asli Enak CARA MEMBUAT KEK BATIK MILO LEMBUT
Gambar Kek Batik Milo Coklat

Kek batik khas Malaya Melayu ini berbahan dasar biskuit roti marie tentu gampang untuk mendapatkannya di warung dan di swalayan ada banyak. Berikut resep kek batik orisinil dari blogger Malaysia namanya Mohammad Faiz. Selamat mencuba Insha ALLAH berhasil katanya. Kalau nak lebih sedap lagi katanya lagi ditambah susu cair atau susu segar semoga empuk. Berikut Resep Kue Batik dan biscuit marie yang yummy dan istimewa itu.





RESEPI KEK BATIK COKLAT


BAHAN :
  • 4 biji telur
  • 4 sudu milo
  • 4 sudu susu pekat
  • 4 sudu serbuk koko
  • 4 sudu gula
  • 1 paket biskut marie( 350 gram )
  • 1 buku buttercup
CARA MEMBUAT KEK BATIK :
  1. Patah-patahkan biskut marie kepada empat bahagian. dalam satu bekas.
  2. Masukkan telur, susu pekat, milo, serbuk koko, dan gula didlam bekas yang lain. Kemudian kacaukan bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
  3. Cairkan buttercup dalam periuk.
  4. Masukkan semua materi yang telah dsebatikan tadi kedalam periuk bersama buttercup yang telah dicairkan dan biskut marie yang dipatahkan tadi. Gaul semua materi selama 15 minit dalam keadaan api terbuka.
  5. Angkat bahan-bahan telah dicampur tadi dan letakkan didalam bekas mengikut citarasa masing-masing. Sejukkan kedalam peti ais. Biskut batik sedia dihidang. Gimana ndak kalah sama resepi Chef Wan.
TIPS & TRICKS :
  • Pastikan api yang dipakai ialah sangat perlahan. Api yang berpengaruh menjadikan biskut batik menjadi kering dan tidak sedap.
  • Kalau nak sedapkan lagi kek, bahan-bahan yang disebatikan tadi dicampur kan susu segar/susu cair. Lagi satu, masukkan lebih serbuk milo berbanding serbuk koko.
  • Kalau nak kek itu lembut, gaul sume bahan-bahan dalam periuk dengan lebih usang lagi.
  • Kalau nak kek itu rangup pula, masukkan biskut marie terlebih dahulu lalu gaulkan dengan mentega yang telah dicairkan. Seterusnya barulah dimasukkan bahan-bahan yang telah disebatikan tadi.
Advertisement