-->

Cara Menciptakan Nasi Minyak Magicom Rice Cooker

Cara Menciptakan Nasi Minyak Magicom Rice Cooker
Cara Menciptakan Nasi Minyak Magicom Rice Cooker
Resepi Nasi Minyak Magic com Rice Cooker Malaysia Sederhana Spesial Asli Enak. Kalau di Indonesia mungkin ini namanya nasi liwet yang dimasak pakai rice coocker atau magicomp, hanya saja bahan-bahan nasi minyak ini lebih lengkap lebih lezat memakai beras basmathi ekstra panjang sedap dan lembut orisinil malaysia, kalau di Indonesia tak ada boleh ganti sama beras lain. Baca Juga : Resepi Nasi Lemak

 Resepi Nasi Minyak Magic com Rice Cooker Malaysia Sederhana Spesial Asli Enak CARA MEMBUAT NASI MINYAK MAGICOM RICE COOKER
Gambar Nasi Minyak Rice Cooker

Ada banyak macam-macam jenis aneka kreasi dan variasi olahan resep nasi minyak ini, masing-masing mempunyai ciri khas masing-masing daerah, baik bahan-bahan dan bumbu-bumbu yang digunakan dan juga pembuatnya, contohnya resep nasi minyak Palembang, resep nasi minyak Farah Quinn, resep nasi minyak Jambi, resep nasi minyak samin, resep nasi minyak khas Melayu, resep nasi minyak Arab, resep nasi minyak sambal nanas, dll.

Mari Jom kita siapkan pula materi untuk lauk yang akan di gandingkan bersama. Lauk yang sesuai digandingkan dengan Nasi Minyak hujan panas ini yaitu lauk Daging Masak Hitam, Ayam Masak Merah dan tak lupa Acar Nenas Campur Timun. Berikut resep nasi minyak lengkap dengan cara bikin sendiri di rumah step by step.





RESEPI NASI MINYAK


BAHAN :
  • 3 cawan beras basmathi
  • 3 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan kismis
  • 2 helai daun pandan, siat 2 dan simpul
  • 1 batang serai di titik
  • 1 inc halia di hiris kasar
  • 4 ulas bawang merah di hiris
  • 2 ulas bawang putih di hiris
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 1 sudu besar minyak jagung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh maggi secukup rasa
  • Pewarna kuning telur
TEMPAH TUMIS :
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum cengkit
  • 3 biji pelaga
CARA MEMASAK NASI MINYAK MAGICOM :
  1. Masukkan minyak sapi dan minyak jagung di dalam periuk.
  2. Tumiskan, materi tumis daun pandan dan serai sampai harum.
  3. Masukkan bawang hiris, bawang putih hiris dan halia.
  4. Masak sampai harum baunya.
  5. Masukkan susu cair.
  6. Masukkan air secukupnya.
  7. Masukkan Kismis.
  8. Perasakan dengan garam.
  9. Tambahkan maggi cukup rasa kalau suka.
  10. Kacau rata.
  11. Masukkan beras basmathi.
  12. Tutup periuk dan biarkan nasi di tanak.
  13. Bila nasi sudah setengah masak, ambil chopstick dan buatkan lubang kecil.
  14. Letakkan 1 titis pewarna kuning telur didalam setiap lubang.
  15. Tutup semula periuk dan biarkan nasi tanak sepenuhnya.
  16. Bila nasi telah masak gemburkan nasi semoga warnanya sekata.
Advertisement