-->

Cara Menciptakan Sambal Hitam Pedas

Cara Menciptakan Sambal Hitam Pedas
Cara Menciptakan Sambal Hitam Pedas
Resep Sambal Hitam Pedas Sederhana Spesial Asli Enak. Warna hitam (black) dari sambal ini berasal dari materi tauco atau taoco kedelai dan dari kecap asin kental. Ada banyak aneka kreasi dan variasi olahan dari sambal hitam ini di Indonesia, diantaranya ada sambal hitam madura untuk kuliner angsa yang populer dengan sambal hitam angsa Madura, sambal hitam belimbing wuluh, sambal hitam Pahang atau khas Pahang Melayu, sambal hitam nasi bebek, sambal hitam khas Malaysia, dll. Baca Juga : Resep Bebek Madura Bumbu Hitam

 Resep Sambal Hitam Pedas Sederhana Spesial Asli Enak CARA MEMBUAT SAMBAL HITAM PEDAS
Gambar Sambal Hitam Malaysia

Kalau sambal hitam ini sering digunakan atau digunakan sebagai perhiasan kuliner cina atau kuliner china (Chinesse Food). Berikut kumpulan aneka resepi sambal hitam menu sedap istimewa lengkap dengan cara bikin sendiri di rumah ala rumahan (Homemade) yang simple gampang dan mudah untuk konsumsi sendiri dan untuk jualan perjuangan nasi angsa goreng dan angsa bakar dengan sambal hitam banyak sekali versi.

RESEP SAMBAL HITAM PEDAS


BAHAN :
  • 1 kg sambal giling halus
  • 2 mangkok kecap asin kental
  • 250 gram pili-pili digodok dengan air hingga layu, saring kemudian diblender hingga halus sekali
  • 125 gram blik taoco
  • 150 gram bawang merah diiris halus kemudian diblender
  • 3 sdm terasi china (Belacan dalam pot gelas)
  • 10 siung bawang putih juga di haluskan
CARA MEMBUAT SAMBAL HITAM :
  1. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan irisan bawang merah, kemudian terasi, tumis dengan api sedang hingga air mengendap, agak kering.
  2. Masukkan sambal ulek dan gilingan pili-pili, aduk semuanya hingga tercampur rata, masak diapi kecil seringlah diaduk supaya dasarya tidak gosong.
  3. Masukkan kecap asin dan tauco, aduk hingga tercampur, sering diaduk hingga keluar minyak sambal ini tidak menggunakan gula ataupun garam.
  4. Sajikan sambal hitam paling lezat dimakan pada kuliner china.

RESEPI SAMBAL HITAM KHAS PAHANG MALAYSIA


 Resep Sambal Hitam Pedas Sederhana Spesial Asli Enak CARA MEMBUAT SAMBAL HITAM PEDAS
Gambar Sambal Hitam Belimbing Wuluh Pahang

Resepi Sambal Hitam Belimbing Wuluh ini berasal daripada Pahang Malaysia. Dimana kini ini telah tersebar menyerupai wabak virus H1N1 di seluruh penduduk Malaysia, tidak kira didalam kalangan penduduk kampung mahupun bandar. Jika tiada lauk-pauk, sambal hitam ini juga dalam dijadikan sebagai lauk dan semestinya memukau selera makan anda. Seperti dikutip dari dapurmalaysia.com. Adapun resepi dan bahan-bahannya serta cara membuatnya yaitu sebagai berikut.

BAHAN-BAHAN :
  • 1/2 cawan belimbing buluh yg telah direbus
  • 1/2 cawan cili padi (ikut kepedasan masing-masing kalau suka pedas boleh lebihkan).
  • 2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
  • 9 ulas bawang merah (3 ulas ditumbuk, 6 ulas dihiris nipis)
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Ajinomoto vetcin penyedap rasa msg
  • 1 cawan minyak masak
CARA CARA PENYEDIAAN :
  1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Kuantiti belimbing buluh terpulang masing2. Belimbing rebus ni boleh disimpan dalam peti sejuk sebagai stok. Makara bolehlah rebus banyak-banyak & simpan sebagai stok.Belimbing hendaklah dicuci higienis kemudian masukkan ke dalam periuk (tanpa air),masukkan garam bergairah sedikit,dan renih dengan menggunakan api yang paling perlahan..Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut. Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit. Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul2 kering dengan api yang paling perlahan sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap. (jika nak guna untuk buat sekali je sambal ni memadai hanya rebus anggaran 20biji belimbing sehingga belimbing bertukar warna coklat saja. Tujuan merebus belimbing sehingga betul-betul kering & gelap yaitu untuk tujuan simpanan.
  2. Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk 3 ulas bawang merah sehingga lumat (6 ulas lagi dihiris nipis).Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat.Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
  3. Panaskan minyak masak dalam kuali.Kemudian,tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak agak kering & garing (agak usang juga,api biarkan perlahan)).Tambahkan garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding). Bila dah garing tutupkan api kemudian tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit supaya minyak tos sebelum dihidang atau boleh juga angkat dan sejatkan sambal menggunakan penapis santan sebelum dihidangkan dengan nasi putih atau ketupat pulut.
TIPS & TRICKS :
  • P/s:Resepi Sambal Hitam ini boleh disimpan usang dan boleh buat banyak-banyak untuk simpan stok. Boleh dihidang dengan apa saja juadah yang rasa sesuai dihati. Pastinya sedap yang teramat sangat.Dengan telur mata kerbau letak kicap je pun sedap.
Advertisement